TRAŽI DALJE:
STRUKE:

rum

rum (engl., skraćeno od starijega rumbullion), žestoko alkoholno piće koje se dobiva destilacijom prevrele komine (→ kom) s 18 do 20% šećera, pripremljene od melase i sirovoga soka šećerne trske. Pri spontanoj fermentaciji u prisutnosti zraka razvijaju se tzv. oksidativni kvasci, pa prevrela komina sadrži mnogo organskih kiselina (mravlja, octena, maslačna, limunska, jabučna), koje djelomično prelaze u destilat. Destilat je bezbojan, sadrži 74 do 78% etanola, a neugodan miris potječe od maslačne kiseline. Tijekom dozrijevanja u hrastovim bačvama (do 3 godine) slobodne organske kiseline stvaraju s etanolom i višim alkoholima estere, neugodan miris nestaje i rum dobiva ugodnu, specifičnu aromu. Dozreli se destilat razrjeđuje vodom, a dodatkom prženoga šećera rum dobiva karakterističnu smeđecrvenu boju. Neobojeni destilat razrijeđen vodom tzv. je bijeli rum. Pravi rum proizvodi se u zemljama gdje uspijeva šećerna trska. To su ponajprije male otočne države u Karipskome moru (Kuba, Jamajka, Haiti, Puerto Rico) te na Antilima (Martinique, Barbados, Trinidad). Umjetni rum ubraja se u umjetne rakije, a proizvodi se i u nas od etanola, vode i esencija koje sadrže etilni ester maslačne kiseline, vanilin i dr.

Citiranje:
rum. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 13. 8. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=53700>.