TRAŽI DALJE:
STRUKE:

balista

ilustracija
BALISTA

balista (lat. ballista, prema grč. βαλλίζω: izbacujem), rimska bacačka sprava, bacač kamenja (okovanih balvana, bačava sa zapaljivom smolom i sl.) lučnom ubacnom putanjom; rabio se pri napadaju i opsadi na kopnu i moru. Sastojao se od drvenog postolja sa žljebastom vodilicom te dviju ručki usađenih u elastične svežnjeve usukane užadi koje su, povezane tetivom, djelovale kao luk. Vodilica projektila bila je postavljena pod stalnim nagibnim kutom od 45°, pa se ispravljanje gađanja izvodilo pomicanjem sprave ili promjenom mase kamena. Kadšto se balista izvodila s dodatkom drvenoga ili metalnoga luka, dok se laka prijenosna balista zvala skorpion.

Konstrukcija slična balisti bila je poznata već Asircima; Rimljani su je preuzeli od Grka, koji su ga zvali petrobol. Tijekom vremena balistom su se počele nazivati i bacačke sprave za izbacivanje kopalja i strijela (→ katapult).

Citiranje:
balista. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 11. 8. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=5521>.