STRUKE:

Sheldon, William

Sheldon [še'ldən], William, američki psiholog i liječnik (Warwick, 19. XI. 1898Cambridge, Massachusetts, 16. IX. 1977). Profesor na više sveučilišta; od 1951. do 1970. profesor medicine na Sveučilištu Oregon i ravnatelj klinike koja je proučavala odnose između tjelesnih obilježja i bolesti. U svojim djelima Raznolikost ljudske građe (The Varieties of Human Physique, 1940) i Raznolikost temperamenta (The Varieties of Temperament, 1942) razvio je svoju klasifikaciju o tri tipa ljudi, na temelju koje je poslije objašnjavao devijantno ponašanje. Endomorfni tipovi (zaobljen oblik tijela, pretilost i niži rast) društveni su i dobrodušni, ektomorfni tipovi (mršavi, visoki i žilavi) introvertirani, refleksivni i osjetljivi, a mezomorfni tipovi (snažne tjelesne građe, mišićavi i jaki) bezosjećajni, energični i ustrajni, te skloni devijantnosti i zločinu.

Sheldonova tipologija, konstitucionalna teorija ličnosti utemeljena na postavkama o povezanosti prirođenih svojstava građe tijela i svojstava ličnosti. Sheldon je tri tipa tjelesne građe (ektomorfna, mezomorfna, endomorfna) na osnovi istraživanja povezao s tri tipa temperamenta (cerebrotonija, somatotonija, viscerotonija). Temperament uključuje dinamičke i motivacijske osobine, od brzine pokretanja tijela do složenih emocionalnih karakteristika, stajališta i socijalnih odnosa. Naknadna istraživanja pokazala su znatno manju povezanost između tipa tjelesne građe i tipa temperamenta.

Citiranje:
Sheldon, William. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 9. 5. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=55692>.