TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Stevin, Simon

ilustracija
STEVIN, Simon

Stevin [stəvi'n], Simon, nizozemski matematičar, fizičar i izumitelj (Brugge, ? 1548Leiden ili Hag, ? II. 1620). Studirao je na Sveučilištu u Leidenu, ali nije diplomirao. Bio savjetnik i uspješan voditelj javnih radova (od 1592) u službi princa Mauricija (Mauritsa) od Orangea.

Među prvima služio se eksperimentima u fizikalnim istraživanjima i praktično primjenjivao znanstvena otkrića. Prvi je izveo zakon o ravnoteži sila i postavio poučak o paralelogramu sila. Objasnio hidrostatski paradoks i protumačio ravnotežu tekućina u spojenim posudama te time proširio spoznaje Galilea Galileija. U djelu Desetice (De Thiende, 1585) uveo je notaciju decimalnih brojeva. U djelima Primijenjena aritmetika (La Pratique dʼarithmétique, 1585) i Aritmetika (LʼArithmétique, 1585) predstavio je postupak za rješavanje kvadratnih jednadžbi i metodu za pronalaženje približnih rješenja algebarskih jednadžbi svih stupnjeva, a u djelu Matematička razmatranja (Hypomnemata mathematica, I–V, 1605–08) zasnovao teoriju decimalnih razlomaka i uveo negativne korijene algebarskih jednadžbi. Unaprijedio je gradnju vjetrenjača, brana i luka. Radio je u vojnoj inženjeriji te se bavio problemima balistike i građevinske fortifikacije, primjerice, izumio je poplavljivanje nizina otvaranjem odabranih brana u nasipima kao prepreku na putu napadačke vojske. Bavio se i glazbom te napisao djelo O umijeću pjevanja (De Spiegheling der Singconst, objavljeno 1884). Po njem su nazvani krater na Mjesecu (Stevinus) i planetoid (2831 Stevin).

Citiranje:
Stevin, Simon. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 13. 8. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=58066>.