struka(e): likovne umjetnosti
Stieglitz, Alfred
američki fotograf, galerist i izdavač
Rođen(a): Hoboken, New Jersey, 1. I. 1864.
Umr(la)o: New York, 13. VII. 1946.

Stieglitz [sti:'glic], Alfred, američki fotograf, galerist i izdavač (Hoboken, New Jersey, 1. I. 1864New York, 13. VII. 1946). Od 1881. studirao strojarstvo na Technische Hochschule u Berlinu; 1882. nabavio kameru kojom je isprva fotografirao pejzaže te ih s tekstovima o fotografskoj tehnici i estetici objavljivao u britanskom časopisu Amateur Photographer, čime se ubrzo probio u elitne europske fotografske krugove. Vrativši se 1890. u New York, postaje vlasnikom Photochrome Engraving Company i urednikom časopisa The American Amateur Photographer. Zauzimajući se za piktorijalistički pokret, 1902. s Edwardom Steichenom osniva udrugu Photo-Secession te počinje izdavati utjecajni fotografski časopis Camera Work (1903–17). Od 1905. je sa Steichenom vodio izložbeni prostor Little Galleries of the Photo-Secession (poslije zvan 291), koji je prvim izložbama europskih modernista (Pablo Picasso, Paul Cézanne, Henri Matisse) u SAD-u odigrao značajnu ulogu u promicanju moderne umjetnosti; potom je otvorio i Intimate Gallery (1925–30) i An American Place (1930–46). Istodobno je izlagao i promovirao američke avangardne umjetnike među kojima posebno suprugu, slikaricu Georgiju O’Keeffe te niz fotografa (Ansel Adams, Paul Strand, Edward Weston).

Isprva je stvarao fotografije u piktorijalističkom stilu, ne manipulirajući otiskom, nego oslanjajući se na teksturu i tonske učinke te često na prirodne efekte (kišu, snijeg i maglu), koji su mu omogućili da se stilski približi impresionizmu (Zima, Peta avenija – Winter, Fifth Avenue, 1893; Proljetne kiše – Spring Showers, 1902). U svojim antologijskim newyorškim vedutama, dokumentima modernoga života velegrada postupno se sve više zanimao za formu nego za atmosferu, stvarajući djela izoštrena fokusa, jakih svjetlosnih kontrasta, često geometrijskih kompozicija i motiva, čime je postao jedan od najvećih zagovornika »čiste« fotografije (Potpalublje – The Steerage, 1907; Grad ambicija – The City of Ambition i Stari i novi New York – Old and New New York, 1910; Brod Mauretanija – The Mauretania i Avion – Aeroplane, 1911). Eksperimentirajući apstraktnim oblicima i kompozicijama, snimio je seriju Ekvivalent (Equivalent, 1922–35), temeljenu na motivima oblaka, dok je u seriji fotografija Portret Georgije O’Keeffe (Georgia O’Keeffe – A Portrait, 1917) na osebujan način pristupio ženskom portretu i aktu.

Sakupio je golemu zbirku umjetničkih djela, uglavnom modernističkih, koja se danas, zajedno s njegovim autorskim radovima, nalazi podijeljena u nekoliko najvećih američkih muzeja (Metropolitan Museum of Art i Museum of Modern Art u New Yorku, J. Paul Getty Museum u Los Angelesu, National Gallery of Art u Washingtonu, Art institute of Chicago). Kao galerist, izdavač i kolekcionar, promotor američke i europske moderne umjetnosti, a osobito popularizator umjetničke fotografije te sam umjetnički fotograf, često se smatra najutjecajnijom osobom u povijesti vizualnih umjetnosti XX. stoljeća u SAD-u.

Citiranje:

Stieglitz, Alfred. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/stieglitz-alfred>.