struka(e):
ilustracija
ŠPAROGA, vrtna, Asparagus officinalis

šparoga ili šparga (tal. asparago ili njem. Spargel < lat. asparagus < grč. ἀσπάραγος) (Asparagus), biljni rod s približno 140 (po nekima do 300) vrsta trajnih zeleni i grmova iz por. ljiljana (Liliaceae). Većina vrsta raste u suhim područjima u tropskoj i juž. Africi, a manji broj u Sredozemlju i Aziji. Iz podanka izraste nadzemna, najčešće razgranjena, uspravna ili povijena stabljika. Listovi su mali, ljuskasti ili kožasti, rijetko tvrdi i trnasti, a u njihovim su pazušcima čuperci sitnih igličastih ili nitastih zelenih preobraženih ogranaka (→ filokladij). Razmjerno mali, dvospolni ili jednospolni (najčešće dvodomni) zvonasti cvjetovi stoje pojedinačno ili u cvatovima. Plod je boba s jednom ili nekoliko sjemenaka. Neke se vrste, npr. A. sprengeri i A. plumosus, iz juž. Afrike, uzgajaju kao ukrasne lončanice, a vrtna šparoga (A. officinalis), podrijetlom vjerojatno iz ist. Sredozemlja, od davnina je poznata kao ljekovita biljka, osobito za pospješivanje rada bubrega i izlučivanje vode iz tijela. Danas se uzgaja radi proljetnih izbojaka koji se kao ukusno povrće pripremaju svježi ili se konzerviraju. U hrv. primorju česta je u šikarama i šumama priobalja i na otocima oštrolisna šparoga (A. acutifolius), čiji se mekani proljetni izbojci također koriste kao povrće. Rjeđa je primorska šparoga (A. maritimus), a pretežito u šikarama i šumama crnoga graba raste tankolisna šparoga (A. tenuifolius).

Citiranje:

šparoga. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/sparoga>.