struka(e): |

Tračani (latinski Thraces, grčki Θρᾷϰες, Thrāikes), antički indoeuropski narod nastanjen na prostranu području od Karpata do Egejskoga mora i od Morave do Crnoga mora. Među tračkim plemenima, imena kojih su sačuvali antički izvori, najviše se ističu Odrižani, Dačani, Mežani (Mezi) i Tribali. U II. tisućljeću pr. Kr. Tračani su razvijali svoju kulturu brončanoga doba, koja je u I. tisućljeću pr. Kr. došla pod utjecaj grčkih gradova na obali Egejskoga mora. U povijesti se spominju u doba kada je perzijski kralj Darije I., tijekom vojnoga pohoda na Skite 513. pr. Kr., zauzeo i Traciju. Pola stoljeća poslije Odrižani su pod vladarom Teresom organizirali državu koja je za Sitalka, od 431. do 424. pr. Kr., obuhvaćala cijelu Traciju od Dunava na jug. Ta je država propala u borbama s makedonskim kraljem Filipom II. u drugoj polovici IV. st. pr. Kr.; nakon pada makedonske države 167. pr. Kr., njezin južni dio došao je pod vlast Rimljana (provincija Thracia). Sjeverni dio Rimljani su osvojili tek 29/28. pr. Kr.; on je poslije ušao u sastav carske provincije Mezije (Moesia). Državu tračkih Dačana Rimljani su konačno zauzeli u doba Trajana i osnovali od nje posebnu provinciju (Dacia).

Jezik. Trački jezik jezik je indoeuropske porodice koji se govorio na području stare Tracije, tj. na prostorima današnje Bugarske i u dijelu sjeverne Grčke. Trački jezik preslabo je poznat da bi se mogao svrstati u neku od grana indoeuropske jezične porodice, no mnogi ga smatraju osobito bliskim dačkomu jeziku (na području suvremene Rumunjske i sjeverne Bugarske), koji je također vrlo slabo poznat. Na tračkom je sačuvano mnoštvo toponima i antroponima, ali vrlo malo natpisa, koji su uglavnom kratki i pisani bez razmaka među riječima, što otežava njihovo dešifriranje. Pisani su grčkim alfabetom, a među najpoznatijima je Prsten iz Ezerova, koji još nije pouzdano protumačen.

Citiranje:

Tračani. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/tracani>.