struka(e): likovne umjetnosti

Victoria and Albert Museum [viktɔ:'riə ənd æ'lbət mju:zi:'əm] (V&A), najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna u svijetu. Utemeljen 1852. u Londonu, nazvan je po britanskome kraljevskom paru, kraljici Viktoriji i princu Albertu 1899., kada je započeta gradnja današnje zgrade u četvrti South Kensington (arhitekt Aston Webb), otvorene 1909. te više puta dograđivane.

Muzej sadržava zbirke djela europske primijenjene umjetnosti, keramike, stakla, kovina, oružja i oklopa, tekstila, mode (od vjenčanoga odijela Jakova II. do današnjih modnih kuća Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood i dr.) i nakita (od onoga iz doba staroga Egipta do Fabergéa, Laliquea i Cartiera), namještaja (ponajbolja djela svih razdoblja od srednjega vijeka do XX. st.) i glazbala (Stradivari), zbirku skulptura (Rodin, Henry Moor), s nekima od najvećih djela talijanske renesanse i baroka (Donatello, Bernini, Giambologna, Canova), zbirke slikarstva (Botticelli, Rafael, Tintoretto, Rembrandt, Constable, Turner), akvarela, minijatura, grafika i crteža, vrijednu zbirku fotografija od samih početaka toga medija, te jednu od najopsežnijih zbirki svjetske arhitekture s nacrtima, maketama, fotografijama i predmetima, od kojih neki potječu iz doba Andree Palladija ili čak Alhambre.

Posebno su izdvojena britanska ostvarenja, izložena u stalnome postavu u 15 dvorana (Britanija u doba Tudora i Stuarta, u georgijansko te u viktorijansko doba), a osobita je zanimljivost zbirka predmeta iz najbliže povijesti, koji govore o današnjem dizajnu, ali i o društvenome, političkom ili tehnološkome trenutku.

Od golemih zbirki neeuropskih kultura ističu se one islamskih (od VII. st.; vrhunska djela kaligrafije, perzijskih ćilima i dr.) i dalekoistočnih ostvarenja, posebno indijskih (skulpture vezane uz hinduističku, budističku i jinističku religiju, tekstilni dizajn) te kineskih (predmeti od svile, porculana i žada) i japanskih djela (tekstil, porculan, knjige i grafike).

Kada je 2007. zatvoren Theatre Museum, većina zbirki vezanih uz kazališne umjetnosti (drama, opera, ples) preseljena je u V&A i danas uz one drugih performativnih praksi, poput cirkusa i popularne glazbe, tvori jednu od najvećih kolekcija.

U muzeju se nalazi i National Art Library koja, uz opsežnu biblioteku koje je okosnica zbirka knjiga o likovnim, primijenjenim umjetnostima i dizajnu, obuhvaća i iluminirane manuskripte, rukopise klasika i pisma, bibliofilska izdanja, stripove i dr.

U sklopu muzeja su i V&A Museum of Childhood u londonskoj četvrti Bethnal Green, koji sakuplja predmete izrađene za djecu, ali i njihova djela, te od 2018. V&A Dundee u suvremenom arhitektonskom ostvarenju (arhitekt Kengo Kuma) na ušću rijeke Tay u Dundeeju, s vrhunskim djelima škotskoga dizajna, poput onih Charlesa Rennieja Mackintosha.

V&A se od samih početaka ističe bogatom edukativnom i izložbenom djelatnošću.

Citiranje:

Victoria and Albert Museum. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 15.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/victoria-and-albert-museum>.