struka(e):

Tesla, Inc. [te'slə iŋk], američko poduzeće za proizvodnju električnih automobila, sa sjedištem u Palo Altu (California). Osnovali su ga 2003 (pod nazivom Tesla Motors, Inc.) inženjeri Martin Eberhard i Marc Tarpenning, a ubrzo su im se pridružili Ian Wright, Elon Musk i J(effrey) B(rian) Straubel, koji su naknadno priznati kao suosnivači; od 2017. posluje pod današnjim imenom. Početni osnivači su ga napustili 2008. te ga od tada E. Musk, kao glavni izvršni direktor, razvija prema vlastitim zamislima.

Nakon početnoga modela, sportskog električnog vozila 2006 (Roadster) slijedili su komercijalno uspješni osobni automobili (Model S, Model X, Model 3 i Model Y), usmjereni na dodatno povećanje dometa te primjenu naprednih sustava za potporu vozačima (od 2015). Preuzimanjem kompanije SolarCity, Tesla od 2016. u manjoj mjeri proizvodi i solarnu tehnologiju (solarne panele, krovove i stacionarne električne baterije za kućanstvo).

Prva tvornica (tzv. gigatvornica) otvorena je 2016. kraj Rena u Nevadi, a slijedile su one u Buffalu (New York), Shanghaiju, kraj Berlina, te u Austinu (Texas). Sa 127 855 zaposlenih (2022) vodeći je svjetski proizvođač električnih automobila (ukupno ih je do kraja 2022. prodano više od četiri milijuna) te je, po tržišnoj kapitalizaciji, od 2020. najvrjednija američka automobilska kompanija te druga najvrjednija u svijetu (iza Toyota Motor Corporation).

Citiranje:

Tesla, Inc.. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/tesla-inc>.