TRAŽI DALJE:
STRUKE:

botanički vrt

ilustracija
BOTANIČKI VRT u Zagrebu
ilustracija1ilustracija2ilustracija3

botanički vrt, zbirka živoga bilja koja služi znanstvenim i nastavnim ciljevima. Botanički vrtovi najčešće su povezani s fakultetima i visokim školama ili služe kao javni parkovi ili su samostalne znanstvene ustanove. Bilje u vrtu može biti poredano: sistematski (prema filogenetsko-sistematskoj srodnosti), ekološki (zajedno se nalaze biljke analognih prirodnih staništa) i biljnogeografski (biljke su poredane po prirodnim flornim područjima kojima pripadaju). Neki botanički vrtovi osnovani su po fitocenološkim načelima (→ fitocenologija). Uzgoju domaćeg i stranog drveća i grmlja služe arboretumi, koji se često nalaze u sklopu botaničkih vrtova. Planinsko bilje uzgaja se u alpinumima u okviru općih botaničkih vrtova, ili se osnivaju posebni planinski botanički vrtovi za proučavanje planinskog bilja u prirodnim uvjetima. Uz botaničke vrtove izgrađeni su redovito i staklenici za uzgoj biljaka iz drugih klimatskih područja. Najstariji botanički vrt osnovan je oko 1545. god. u Padovi, a najveći su botanički vrtovi u svijetu Kew Gardens kraj Londona, Jardin des Plantes u Parizu, New York Botanical Garden, »Hortus Bogorensis« na Javi.

U nas je prostranstvom (4,7 ha) i sadržajem (više od 6500 vrsta) najveći Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Utemeljen je 1889. po ideji A. Heinza. Služi znanstvenoj i nastavnoj svrsi te kao gradski perivoj. God. 1971. zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture. Ostali botanički vrtovi: Botanički vrt ljekovitog bilja »Fran Kušan« (osnovan 1947), vezan uz Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; botanički vrt na Zavižanu na Velebitu (osnovan 1967); Školski botanički vrt Pedagoške akademije u Splitu (osnovan 1951), botanički vrt na otoku Lokrumu kraj Dubrovnika (osnovan 1959), i Biokovski botanički vrt Kotišine (osnovan 1984). (→ vrtna umjetnost)

Citiranje:
botanički vrt. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 30. 6. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=8968>.