struka(e):

Albertina, umjetnički muzej u Beču u kojem se nalazi jedna od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirka na svijetu. Smješten je u samom središtu Beča (Innere Stadt), uz carsku palaču Hofburg na Albertinaplatzu, u palači nadvojvode Alberta Kasimira von Sachsen-Teschena, koji je 1770-ih počeo stvarati zbirku. Nakon Albertove smrti zbirka i sama palača pripali su njegovim nasljednicima, nadvojvodama Karlu te poslije Albrechtu i Friedrichu, koji su nastavili obogaćivati grafičku zbirku. Za javnost je prvi put otvorena 1822. Od 1919. prelazi u posjed Republike Austrije, a 1920. spaja se sa zbirkom grafika bivše Carske dvorske biblioteke. Zbirka i palača u kojoj je smještena nose od 1921. današnji naziv. Od 1998. do 2003. palača je renovirana te je otvorena 2008.

U muzejskom se fundusu, uz golemu grafičku zbirku starih (Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Rembrandt, Rubens, Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel) i modernih majstora (Gustav Klimt, Egon Schiele, Pablo Picasso, Anselm Kiefer, Gerhard Richter, Maria Lassnig) nalaze i zbirke modernoga i suvremenoga slikarstva i skulptura, djela od francuskoga impresionizma, ekspresionizma do ruske avangarde, zbirka fotografija (Robert Frank, Lisette Model, Helmut Newton) i zbirka arhitektonskih projekata, studija, crteža i veduta, od gotičkih do suvremenih graditelja (Bernini, Borromini, Otto Wagner, Adolf Loos, Zaha Hadid).

Muzejska podružnica Albertina modern otvorena je 2020. u historicističkoj zgradi Künstlerhaus, koju je car Franjo Josip naručio za izložbeni prostor na Karlsplatzu (1868., restauriran i moderniziran 2017–20). Fundus podružnice sadržava djela moderne i suvremene umjetnosti, većinom iz kolekcije Essl koja je u Albertini udomljena 2017. U njemu su pretežno djela austrijskih (Arnulf Rainer, Franz West, Erwin Wurm, Hermann Nitsch), njemačkih (Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Jörg Immendorff) i američkih umjetnika (Andy Warhol, Alex Katz, Eric Fischl, Robert Longo, Cindy Sherman, Sherrie Levine).

Citiranje:

Albertina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 22.2.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/albertina>.