struka(e): astronomija

azimut (arap. as-sumūt: smjerovi, putovi, množina od as-samt), vodoravna kutna udaljenost od utvrđenog smjera (obično sjevera ili juga) u smjeru satne kazaljke do smjera položaja objekta.

Astronomski azimut (znak A) koordinata je u horizontskom koordinatnom sustavu, ravninski kut mjeren od sjevera prema zapadu (od 0° do 360°). Primjerice, azimut Sjevernjače približno je 0°, Sunca u podne 180°. (→ altituda)

Geodetski azimut kut je na elipsoidu između tangente na meridijan točke A i tangente u točki A na geodetsku liniju koja prolazi točkama A i B. Obično se mjeri od sjevera u smjeru satne kazaljke, ali ima zemalja s drugim pravilima.

Magnetski azimut kut je u ravnini horizonta između vertikalne ravnine koja prolazi opažanim predmetom i vertikalne ravnine u kojoj se umiruje magnetna igla slobodno obješena u Zemljinu magnetskom polju, bez utjecaja nekog umjetnog magnetskog polja. Obično se kut mjeri od magnetskog sjevera u smjeru satne kazaljke. Kutna razlika između smjera meridijana i smjera (umirene) magnetne igle je magnetnom deklinacijom, a ovisi o položaju na Zemlji i o vremenu (zbog pomicanja Zemljinih magnetskih polova).

AZIMUT.jpg

Citiranje:

azimut. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 14.6.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/azimut>.