struka(e): medicina | kazalište
ilustracija
BIOMEHANIKA, studija pokreta udova ljudskog tijela, crtež Leonarda da Vincija

biomehanika (bio- + mehanika).

1. Interdisciplinarna struka koja se bavi primjenom mehaničkih zakona na živi organizam. Pripada području biofizičkih struka, a nastala je izdvajanjem iz funkcijske anatomije, fiziologije i patologije sustava organa za kretanje, te fizike, odnosno tehničkih struka. U početku je proučavala pokrete u životinja i čovjeka. Danas se biomehanika primjenjuje u mnogim medicinskim specijalnostima, npr. u biotehnici (biomehanički inženjering), koja se bavi ortotikom i protetikom, proučava ortopedska pomagala i materijale za endoproteze. Na temelju istraživanja prilagodbe kostura i mišića na naprezanje i druga opterećenja, napose pri radu, izdvojila se ergonomija.

2. Naziv za redateljsku metodu V. E. Mejerholda, konstruktivističku inscenaciju i stilizirane pokrete glumaca, u opreci prema psihologizmu K. S. Stanislavskoga.

Citiranje:

biomehanika. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/biomehanika>.