struka(e):
Bobkowski, Andrzej
poljski književnik
Rođen(a): Bečko Novo Mjesto, 27. X. 1913.
Umr(la)o: Guatemala, 26. VI. 1961.

Bobkowski [~ko'fsk’i], Andrzej, poljski književnik (Bečko Novo Mjesto, 27. X. 1913Guatemala, 26. VI. 1961). Završio je ekonomiju 1936. na višoj trgovačkoj školi u Varšavi. Boravio je od 1939. u Parizu, neuspješno pokušavajući izbjeći u Argentinu; u Poljsku se više nije vratio. Prijavio se iste godine u poljsku vojsku u Francuskoj, no bio je odbijen. Radio je u tvornici streljiva u Châtillonu (1940–44) te sudjelovao u organiziranju pomoći poljskim radnicima u Francuskoj, 1945–46. u pariškoj ispostavi poljskoga Saveza kršćanske muške mladeži, a potom je surađivao s Józefom Czapskim u pariškom uredu vojske poljske vlade u izbjeglištvu te od 1947. pripadao krugu oko nakladnika Kultura i istoimenoga mjesečnika, središnjega poljskog časopisa u emigraciji. Živio je od 1948. u Gvatemali, gdje se bavio trgovinom i modelarstvom.

Jedino mu je za života objavljeno djelo Zabilješke perom: dnevnik iz Francuske 1940–44 (Szkice piórkiem: (Francja 1940–1944), I–II, 1957), opsežan literarni dnevnik tiskan u Kulturi, zadugo slaba odjeka, koji obuhvaća zapise o svakidašnjici u okupiranom Parizu i boravku u provinciji na jugu zemlje, komentare aktualnih ratnih i političkih zbivanja, dojmove o kulturnome životu u takvim okolnostima te općenita književna i kulturološka zapažanja. U doba dominacije ideje kolektiviteta Bobkowski se javlja kao glas izrazita individualista i antinacionalista te lucidan promatrač skrovitih i naoko marginalnih aspekata čovjekova bivanja u kaosu rata, koji opisuje bez patosa i gorljivosti. Posmrtno mu je objavljena zbirka proznih zapisa Coco de Oro: priče i skice (Coco de Oro: szkice i opowiadania, 1970) te, nakon recepcijskoga uzleta potaknutog ilegalnim izdanjima dnevnika 1987. i 1988. u Poljskoj, višeput ulomci iz njega i bogate korespondencije sa suvremenicima (Tymon Terlecki, Jarosław Iwaszkiewicz, Aniela Mieczysławska). Više zainteresiran za sudbinu pojedinca nego nacije, u poljskoj je kulturi, osjetljivoj na ratno pamćenje, zadugo bio kontroverzan i nevrednovan; ipak, u novije je doba prepoznat kao izniman književni dijarist i jedan od najznačajnijih pisaca poljske emigrantske književnosti.

Citiranje:

Bobkowski, Andrzej. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 26.2.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/bobkowski-andrzej>.