struka(e): lingvistika i filologija
ilustracija
BRAILLEOVO PISMO
ilustracija
BRAILLEOVO PISMO, slova abecede. Crne točkice predstavljaju u brajici izbočene točkice, a bijeli kružići označuju položaje ostalih točkica u shemi od šest točkica, koje se za dotični znak ne rabe

Brailleovo pismo [braj~] (brajica), sustav pisma za slijepe što ga je 1829. stvorio Francuz Louis Braille (1809–52). Upotrebljava se šest izbočenih točkica, u shemi od po tri točkice u dva okomita reda, a s pomoću njih mogu se dobiti 63 znaka. Samostalno su prepoznatljiva 32 znaka, a 31 znak može se prepoznati samo uz koji drugi znak ili eliminacijom s pomoću pravila o upotrebi znakova. Velika slova i brojevi dobivaju se s pomoću predznaka i malih slova. Braille je izumio i glazbene znakove. Slijepi čitaju pipajući prstima obiju ruku slijeva nadesno, a pišu na jačem papiru posebnim pisaćim priborom počinjući od desna nalijevo. Papir se stavi između dvaju okvira; šilom se bode kroz rupice na gornjem okviru tako da nastaju izbočene točkice u udubljenjima na donjoj strani. Na pisaćem stroju točkice se bodu odozdo te se piše slijeva nadesno. Braille, i sam slijep od četvrte godine, djelujući kao učitelj slijepe djece na Institutu za slijepu mladež u Parizu i kao reproduktivni glazbenik, poznavajući potrebe i mogućnosti slijepih, usavršio je svoj sustav tako da je on prihvaćen u cijelome svijetu. Prvu hrvatsku početnicu za slijepe izradio je Vinko Bek 1889. Danas u svijetu i u nas postoji bogata literatura tiskana na brajici.

Citiranje:

Brailleovo pismo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 14.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/brailleovo-pismo>.