struka(e): botanika | zoologija

egzoti (kadšto i egzote) (prema grč. ἐξωτıϰός: vanjski, stran), biljne i životinjske vrste koje potječu iz drugih zemalja, za razliku od autohtonih, urođenih ili zavičajnih vrsta. Često se tim pojmom označuju samo vrste uvezene iz suptropskih i tropskih krajeva.

Egzotične životinje najčešće se drže u zoološkim vrtovima i akvarijima. Mnoge se uzgajaju i po kućama, npr. različite ptice (kanarinac s Kanarskih otoka; mnoge vrste papiga iz tropskih područja Amerike i Australije), ribe (različite ukrasne ribice iz toplih mora, slatkovodna zlatna ribica iz Kine i dr.). Postoji i niz egzotičnih vrsta koje su se u Hrvatskoj aklimatizirale i postale sastavni dio domaće faune. Tako npr. kokoš potječe iz jugoistočne Azije, puran iz Sjeverne Amerike, a fazani su preneseni s područja oko Kaspijskoga jezera. U sastav riblje faune kao udomaćene vrste iz Sjeverne Amerike ulaze dužičasta pastrva (Salmo irideus), patuljasti somić (Amiurus nebulosus) i gambuzija (Gambusia affinis), koja je nasađivanjem raširena po močvarama radi uništavanja ličinki komarca malaričara. Egzotična je vrsta i dudov svilac (Bombyx mori), koji potječe iz Kine, i mnoge druge životinjske vrste.

Egzotične biljke iz toplih područja Azije, Afrike te Sjeverne i Južne Amerike uzgajaju se u staklenicima, a one koje podnose lokalnu klimu u perivojima, alejama, vrtovima uz kuće. Većina egzota u nas potječe iz Sjeverne Amerike i iz Azije. Iz Sjeverne Amerike potječu npr. mamutovac, Lawsonov pačempres (→ pačempres), srebrna smreka, američki borovac, duglazija, tulipovac, bagrem, katalpa, američki jasen (→ jasen), razne vrste hrastova i javora, gledičija, velecvjetna magnolija (→ magnolija), likvidambar, taksodij, maklura, mahonija, američka agava (→ agava). Azijskoga su podrijetla npr. ginko, metasekvoja, kriptomerija, libanonski i himalajski cedar (→ cedar), himalajski bor (→ bor), istočna tuja (→ tuja), paulovnija, brusonecija, razne vrste magnolija, glicinija, budleja, pitomi ili pravi jasmin (→ jasmin). Južnoameričke su npr. araukarija, bugenvilija, pasiflora. Iz Afrike potječu kanarska palma, pelargonije, afrička ljubica, dok su iz Australije najpoznatije akacija (iz porodice mimoza) i eukaliptusi. Najvažnije su poljodjelske kulture (krumpir, kukuruz, duhan, grah, soja) također egzotičnoga podrijetla.

Citiranje:

egzoti. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 17.6.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/egzoti>.