struka(e):

glicerol (prema grč. γλυϰερός: sladak + [alkoh]ol) (stariji naziv glicerin), CH2OH–CHOH–CH2OH, najjednostavniji trovalentni alkohol, sirupasta tekućina slatkasta okusa (vrelište 290 °C). Esterski vezan s masnim kiselinama tvori gliceride, od kojih se sastoje prirodne masti i ulja, a nalazi se i u fosfatidima. Nastaje saponifikacijom masti i ulja i sporedni je proizvod u proizvodnji sapuna. Može se dobiti fermentacijom šećera ili sintetski iz propilena, a čisti glicerol dobiva se iz sirovoga destilacijom u vakuumu. Upotrebljava se za proizvodnju glicerol-trinitrata (nitroglicerina) i drugih eksploziva, u kozmetici (kao sredstvo za zadržavanje vlage), u industriji kože i prehrambenoj industriji (kao sredstvo za konzerviranje), u proizvodnji tiskarskih boja, alkidnih smola i polimernih materijala, kao mazivo za rashladne strojeve itd.

Citiranje:

glicerol. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 23.2.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/glicerol>.