struka(e): medicina

klamidija (prema grč. χλαμύς, genitiv χλαμύδος: muška gornja haljina) (Chlamydia), bakterijski rod iz porodice Chlamydiaceae. U ljudi bolest uzrokuje vrsta Chlamydia trachomatis. Uzročnik je očne bolesti trahoma, spolne bolesti veneričnoga limfogranuloma, a danas često uzrokuje i ostale spolno prenosive bolesti. Uzrokuje i upalu mokraćovoda (negonokokni i postgonokokni uretritis), pasjemenika (epididimitis), rektuma (proktitis), upalu grlića maternice (cervicitis) i upalu jajovoda (salpingitis). Nekad su rodu klamidija pripadale vrste Chlamydia psittaci (danas Chlamydophila psittaci) i Chlamydia pneumoniae (danas Chlamydophila pneumoniae). Chlamydophila psittaci uzročnik je psitakoze. Chlamydophila pneumoniae uzrokuje infekciju gornjih dišnih putova i upalu pluća, obično u djece i mlađih odraslih osoba, a u starijih se povezuje s ponavljajućim infekcijama dišnoga sustava. Upozorava se na povezanost zaraze tom bakterijom s aterosklerotskom srčanom bolešću, a pojedina istraživanja pokazuju i povezanost s astmom i sarkoidozom.

Klamidije se prenose spolnim putem, s majke na dijete tijekom poroda (tzv. perinatalna infekcija), a u slučaju očnoga trahoma izravnim dodirom. Zaraza se dokazuje izolacijom i uzgojem uzročnika, dokazom antigena, a u novije doba dokazom geneskoga materijala. Klamidije su osjetljive na neke antibiotike (tetraciklini, azitromicin, eritromicin) i pojedine kinolone, a nešto manje na antibiotik klindamicin i sulfonamide.

Citiranje:

klamidija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 14.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/klamidija>.