struka(e): zoologija

skuša (dalmatski < latinski lacertus: gušter) (škombar, golac, vrnut; Scomber scombrus), riba koštunjača iz porodice skuša (Scombridae), izdužena, vretenasta, bočno lagano sploštena tijela koje se stanjuje u tanak rep s velikom račvastom repnom perajom. Iza druge leđne i podrepne peraje ima 4 do 9 pojedinačnih perajica. Glava je duga, gubica šiljasta. Leđna je strana modra ili modrikastozelenkasta s poprečnim valovitim crnim prugama, a trbušna bijelosrebrnasta, katkad s ružičastim preljevom. Plivaćega mjehura nema. Raširena u ist. Atlantiku (i u jugozap. dijelu Baltičkoga mora) i zap. Atlantiku te u Sredozemnom i Crnome moru. U Jadranu naraste najviše do 45 cm, a u Atlantiku do 60 cm. Pučinski je grabežljivac, hrani se račićima, ribljom mlađi, srdelicama. Migratorna je, pojavljuje se u manjim plovama, zimi se zadržava u većim dubinama (250 m), a u vrijeme mriješćenja prilazi obalama. U Jadranu se razmnožava zimi, u Norveškoj ljeti. Skuša je gospodarski važna riba. Lovi se plivaricom, migavicom, stajačicama i sitnim udičarskim alatima. Prodaje se svježa ili konzervirana (soljena, dimljena, sušena). Plavica ili lokarda (Scomber japonicus), vanjskim oblikom vrlo je slična skuši. Razlikuje se po večim očima, ljuskavom prednjem dijelu tijela, sivim jajolikim pjegama na bokovima i trbuhu.

Citiranje:

skuša. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 29.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/skusa>.