struka(e): glazba
McCartney, Paul
britanski skladatelj, pjevač i instrumentalist
Rođen(a): Liverpool, 18. VI. 1942.
ilustracija
McCARTNEY, Paul

McCartney [məkα:'tni], Paul (puno ime James Paul McCartney), britanski skladatelj, pjevač i instrumentalist (Liverpool, 18. VI. 1942). Suosnivač i basist te s Johnom Lennonom glavni skladatelj skupine The Beatles.

Iz radničke obitelji, prva je glazbena iskustva stjecao od oca, amaterskoga jazz-glazbenik, 1957. priključio se skiffle-sastavu Johna Lennona The Quarry Men, iz kojega je 1960. nastala izvorna postava The Beatlesa. Njegove su pjesme za tu skupinu odražavale ekstrovertnu energiju i mladenački optimizam, ali i smisao za inovaciju koji se napose ogleda u skladbi »Eleanor Rigby« (s albuma Revolver, 1966). McCartneyeva muzikalnost uočljiva je i u drugim pjesmama koje je napisao sâm, ili uz minimalan Lennonov doprinos npr. »I’ll Follow The Sun«, »I Saw Her Standing There«, »All My Loving«, »Hey Jude«, »Lady Madonna«, »Things We Said Today«, »Here, There and Everywhere«, »I’ve Just Seen a Face«, »Long and Winding Road«, »Blackbird«, dok je atipična pop-balada »Yesterday« (1965), jedna od najizvođenijih u povijesti glazbe (s više od 3 000 kasnijih obrada), u cijelosti njegovo djelo, snimljeno bez pratnje ostalih članova skupine, samo uz akustičnu gitaru i gudački kvartet.

Nakon raspada Beatlesa uspio je zadržati popularnost, podjednako na samostalnim albumima kao i na ostvarenjima sa skupinom Wings, osnovanom 1971 (jezgru koje su činili gitarist Denny Laine i tadašnja supruga Linda McCartney). Band on the Run (1973), treći studijski album Wingsa, njegov je ključni rad nakon Beatlesa, s nekim od njegovih najpoznatijih skladbi (npr. »Jet«, »Mrs. Vandebilt«, te naslovna). Snimke zabilježene na američkim nastupima 1975. i 1976. iskorištene su za trostruki koncertni album Wings over America, a u sklopu iste turneje sastav je (21. rujna 1976) nastupio i u Zagrebu. Nakon slabo prihvaćenog albuma Back to the Egg (1979) McCartney je karijeru nastavio samostalno. U usporedbi s ostalim članovima Beatlesa, McCartneyevo se stvaralaštvo nakon razlaza skupine pokazalo komercijalno najuspješnijim. U temeljito orkestriranoj pjesmi »Live and Let Die« (1973), skladanoj za istoimeni film iz serije Jamesu Bondu (Živi i pusti umrijeti, redatelj Guy Hamilton), obnovio je suradnju s producentom i aranžerom Beatlesa Georgeom Martinom. Od kasnijih ostvarenja izdvajaju se singlovi »Mull of Kintyre« (1977), »Ebony and Ivory« (1982., u suradnji sa Steviejem Wonderom), »Say Say Say« (1983., s Michaelom Jacksonom), »No More Lonely Nights« (1984), »Hope of Deliverance« (1992). U duu The Fireman, koji je osnovao 1993. s Martinom Gloverom Youthom, okušao se i u eksperimentalnim formama (tri albuma s elementima elektroničke i ambijentalne glazbe te alternativnog rocka). Skladao je i klasičnu glazbu.

Dobio je 18 nagrada Grammy, a 1997. dodijeljen mu je viteški naslov (Sir).

Citiranje:

McCartney, Paul. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/mccartney-paul>.