struka(e): geografija, opća | povijest, opća

Mulhouse [mylu:'z] (njemački Mülhausen [my:lhạu'zən]), grad u istočnoj Francuskoj, u departmanu Haut-Rhin u južnom Alsaceu; 109 897 st. (2017). Leži na obali rijeke Ill i na kanalu Rhin–Rhône. Kulturno je, trgovačko i industrijsko središte. Sveučilište (osnovano 1975); mnogobrojni muzeji (automobila, s više od 500 izloženih vozila najveći je u svijetu; željeznički, lijepih umjetnosti, ekološki, povijesni, tekstila, plakata, elektrike); zoološki i botanički vrt. U povijesnoj gradskoj jezgri dominira protestantska crkva Saint-Étienne (XIX. st.) i renesansna gradska vijećnica (XVI. st.). Od sredine XIX. st. Mulhouse je najjače industrijsko središte Alsacea; u širem urbaniziranom području grada razvijene su tekstilna, kemijska, elektronička, metalna (Peugeot) i prehrambena industrija. Važno je cestovno i željezničko čvorište; međunarodna zračna luka (Euroairport Basel Mulhouse Fribourg; 8,6 milijuna putnika, 2018).

Prvi se put spominje 803. Prvotno je bio pod vlašću strasbourškoga biskupa; za vladavine rimsko-njemačkoga cara Fridrika I. Barbarosse stekao je gradske povlastice, 1308. postao je slobodni carski grad, a 1354. povezao se u konfederaciju deset gradova (Dekapolis) u pokrajini Alsace, ostavši u njoj do 1515. Tada je, kao neovisna gradska republika, ušao u savez sa Švicarskom Konfederacijom u kojem je ostao do 1798., kada je pripojen Francuskoj. Zajedno s Alsaceom od 1871. bio je dio Njemačkoga Carstva, a Francuskoj je vraćen nakon I. svjetskog rata. Zbog snažne industrije nazivan je »francuskim Manchesterom«.

Citiranje:

Mulhouse. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 21.7.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/mulhouse>.