struka(e): engleska i anglofonske književnosti
Munro, Alice
kanadska književnica
Rođen(a): Wingham, Ontario, 10. VII. 1931.
Umr(la)o: Port Hope, Ontario, 13. V. 2024.

Munro [mənrọu'], Alice, kanadska književnica (Wingham, Ontario, 10. VII. 1931Port Hope, Ontario, 13. V. 2024). Jedna od najznačajnijih suvremenih autorica kratkih priča, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2013., koja, nadahnuta iskustvima iz vlastita života, u svojim djelima, radnje uglavnom smještene u rodni okrug Huron na jugoistoku Ontarija, većinom prikazuje živote žena ispunjene naoko nedogađajnom svakodnevicom.

Odrasla je na farmi u rodnome mjestu, od 1949. studirala je engleski jezik i novinarstvo u Londonu (Ontario), 1951. je napustila studij te se sa suprugom preselila u pokrajinu British Columbia, isprva u Dundarave blizu Vancouvera, a potom u grad Victoria, gdje su od 1963. vodili glasovitu knjižaru Munro’s Books. Prvom zbirkom kratkih priča Ples sretnih sjena (Dance of the Happy Shades, 1968), u kojoj je objavila ranije (od 1953) u časopisima tiskane, no revidirane priče (praksa s kojom će nastaviti i poslije), pisane pod utjecajem Eudore Welty i Wille Cather, predstavila se kao spisateljica »površine života«, sažeta stila, mjestimice prožeta liričnošću i protuslovljima, kojima, u tragu Čehova, razotkriva emocionalnu složenost »običnoga« života. Mogućnosti proznog oblikovanja propitivala je u djelu Životi djevojaka i žena (Lives of Girls and Women, 1971), koje je označila romanom, no koncipirala kao ciklus novela o odrastanju, a formu ciklusa slijedila je i u hvaljenoj zbirci kratkih priča Što misliš tko si? (Who Do You Think You Are?, 1978., objavljena i pod naslovom Sirota sluškinja: priče o Flo i Rose – The Beggar Maid: Stories of Flo and Rose), koja se drži prekretnicom u njezinu opusu: priče su joj otad narativno složenije, a prikaz Hurona znatno neposredniji, što se najčešće pripisuje autoričinu »povratku kući« (u Ontario gdje, nakon razvoda, živi od 1973. posvetivši se pisanju). U međuvremenu kratke priče objavljuje u mnogobrojnim časopisima (The New Yorker, The Paris Review, The Atlantic Monthly i dr.), a u zbirkama Jupiterovi mjeseci (The Moons of Jupiter, 1982), Napredak ljubavi (The Progress of Love, 1986) i Prijatelj iz moje mladosti (Friend of My Youth, 1990) ostvaruje polifoniju pripovjednih glasova, smjer koji je navijestila i ranije (napose u zbirci Nešto što sam ti htjela reći – Something I’ve Been Meaning to Tell You, 1974). Od sredine 1990-ih naglašenije se priklanja temama rodnih običaja i ženskih žudnji u zbirkama Javne tajne (Open Secrets, 1994), Ljubav dobre žene (The Love of a Good Woman, 1998), Služba, družba, prošnja, ljubav, brak (Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage, 2001., objavljena i pod naslovom Daleko od nje – Away From Her), Odbjegla (Runaway, 2004) i Previše sreće (Too Much Happiness, 2009), u kojima osobitu pozornost posvećuje neizrečenomu, skrivenomu i prešućenomu, dok se u slutnji kraja spisateljske karijere okrenula istraživanju obiteljske genealogije u memoarskoj fikciji Pogled s Castle Rocka (The View From Castle Rock, 2006), te vlastitom djetinjstvu i enigmatskoj figuri majke u autobiografskoj zbirci Dragi život (Dear Life, 2012).

Status vodeće kanadske književnice zadobila je potkraj 1970-ih, a širu čitanost, uz niz priznanja, krajem 1990-ih te posebice početkom 2000-ih, dok akademska recepcija njezina djela raste od 1980-ih, kada je prepoznata kao majstorica kratke priče, a ne samo spisateljica feminističkih tema i istančana osjećaja za običaje i prostor kanadskih mikroregija. Mnoge su njezine priče poslužile kao građa za filmove (npr. Pedro Almodóvar je radnju filma Julieta iz 2016. zasnovao na nekoliko priča iz zbirke Odbjegla). U Hrvatskoj su joj djela objavljena u prijevodu Maje Šoljan (Služba, družba, prošnja, ljubav, brak, 2011., Previše sreće, 2012., Dragi život, 2013., Javne tajne, 2014., Životi djevojaka i žena, 2016).

Citiranje:

Munro, Alice. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 12.7.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/munro-alice>.