struka(e):

narkotici (prema grč. ναρϰωτιϰός: koji otupljuje), sredstva za omamljivanje, uspavljivanje i umanjivanje bola. U širem smislu narkotici su sva sredstva koja djeluju umirujuće na središnji živčani sustav izazivajući povratnu kljenut pojedinih njegovih dijelova. To su: anestetici, analgetici, hipnotici, sedativi, neki spazmolitici te steroidni hormoni, poput progesterona u visokoj dozi. U užem smislu to su opći anestetici, kojima se nakon izazivanja duboka sna i otupljivanja osjetila postiže opća anestezija (narkoza), sredstva koja izazivaju uzetost središta boli (opijumski alkaloidi, narkotički analgetici) i srodna sredstva koja izazivaju lagodu i veselost. Prema novijem shvaćanju, narkotici se povezuju samo s opojnim drogama, supstancijama prirodnog ili sintetskoga podrijetla višekratnom primjenom kojih se javlja psihička i fiz. ovisnost, kao što su narkotički analgetici: opijum, morfin, kodein, heroin, metadon, te opioidi – nemorfinski i endogeni analgetici poput endorfina, encefalina i dimorfina. Pri otrovanju narkotičkim analgeticima primjenjuju se antagonisti morfina: nalokson, levolorfan, nalorfin.

Prema djelovanju narkotici se svrstavaju u tri skupine: u prvoj su sredstva opasna po zdravlje ljudi koja se ne primjenjuju u medicini (heroin, meskalin, psilocibin, kanabis, LSD, crack, ecstasy i dr.), u drugoj su skupini sredstva koja su opasna po zdravlje ljudi, a primjenjuju se u medicini (kokain, metadon, morfin, kodein, amfetamin, metamfetamin, metakvalon, fenciklidin i dr.), trećoj skupini pripadaju sredstva koja mogu ugroziti zdravlje ljudi, a primjenjuju se u medicini (diazepam, lorazepam, meprobamat, medazepam, bromozepam, midazolam, prazepam, oksazepam, anabolički steroidi i dr.). Narkotici se uzimaju kroz usta, injekcijom, ušmrkavanjem ili pušenjem.

Citiranje:

narkotici. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 24.2.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/narkotici>.