struka(e): botanika
ilustracija
PLUTO na hrastu plutnjaku, Quercus suber, kora
ilustracija
PLUTO na hrastu plutnjaku, Quercus suber, presjek

pluto (felem), sekundarno biljno kožno tkivo nastalo djelatnošću plutnoga kambija ili felogena, sekundarnoga tvornoga tkiva koje najčešće nastaje u prvom sloju stanica ispod epiderme. Stanice felogena prema van proizvode stanice pravoga pluta, felem, a prema unutra često feloderm (→ periderma). Stanice pluta nepropusne su za vodu pa ubrzo ugibaju, a epiderma, odn. tkivo koje se nalazi izvan pluta, gubi vezu s unutarnjim živim tkivom pa redovito, ubrzo nakon nastanka pluta, ugiba i otpada. Tako pluto dospije na površinu stabla i posve preuzme ulogu epiderme (npr. na grančicama bazge) i zaštićuje biljku od isušenja, mehan. ozljeda, naglih klimatskih promjena i dr. U nekim slučajevima felogen može nastati u epidermi, npr. u gomoljima krumpira, kao i duboko ispod epiderme, npr. u dubljim dijelovima stabla, kada nastaje lila ili lup. Pluto u pravilu ne raste stalno, jer se felogen pretvara u sloj trajnih stanica pa njegova funkcija prestaje. Iznimno, felogen djeluje više godina (npr. u breze) ili trajno (npr. u hrasta plutnjaka). U nekih se biljaka naslage pluta ljušte i otpadaju poput vrlo tankih listića, kao npr. u breze, u koje je pluto bijele boje koja potječe od tzv. brezova kamfora ili betulina. U plutenim se stanicama breze betulin nalazi u obliku vrlo sitnih zrnaca koja potpuno reflektiraju svjetlosne zrake, pa je boja bijela.

Osobito debelo pluto zapadnomediteranskoga hrasta plutnjaka (Quercus suber) rabi se u različite svrhe (npr. za izradbu čepova, pojasa za spašavanje, plutača za ribarske mreže, za toplinsku i zvučnu izolaciju i dr.). Najbolje je ono sa stabala između 40 i 80 god. starosti. Najviše se pluta proizvodi u Portugalu i Španjolskoj, juž. Francuskoj, Italiji, Tunisu te u Japanu, gdje raste plutovo drvo (Phellodendron lavallei) iz por. rutvica (Rutaceae).

Citiranje:

pluto. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 21.6.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/pluto>.