struka(e): filozofija | matematika

postulat (lat. postulatum: zahtjev).

1. U filozofiji, stav koji se smatra ispravnim unatoč tomu što nije dokazan. Postulati su slični aksiomima zato što predstavljaju sustavna načela iz kojih se izvode svi ostali dijelovi. Od njih se razlikuju po tome što nisu izravno očiti. Od I. Kanta pod postulatom se razumijeva teorijski stav koji kao takav nije dokaziv, jer podliježe nekom a priori vrijedećemu praktičnom zakonu. Po Kantu, postoje tri postulata: sloboda volje, besmrtnost duše i egzistencija Boga.

2. U matematici, isto što i aksiom. Euklid je u svojim Elementima razlikovao osnovne geometrijske činjenice, prihvaćene bez dokaza, kao postulate (αἰτήματα) i općenitije pretpostavke, također prihvaćene bez dokaza, kao aksiome (ϰοιναὶ ἔννοιαι). Primjerice, postulat je matematička izjava: Sa svakim središtem i udaljenošću opisuje se krug, a aksiom je matematička izjava: Stvari koje su jednake istoj stvari i međusobno su jednake. Osnova za tu distinkciju danas nije posve jasna, a ne vidi se ni njezina opravdanost, pa je prihvaćen jedinstveni naziv: aksiom.

Citiranje:

postulat. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 22.5.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/postulat>.