Leksikografski zavod Miroslav Krleža Frankopanska 26, Zagreb tel.: +385 1 4800 332 tel.: +385 1 4800 392 fax.: +385 1 4800 399
urednistvoHE@lzmk.hr
šampinjon (franc. champignon: gljiva; pečurka < pučki lat. campaniolus /fungus/) (plemenita pečurka; Agaricus bisporus), jestiva gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae), reda listićarki (Agaricales). Plodište joj se sastoji od klobuka smeđe do bijele boje, listića te stručka s vjenčićem, a otrusina je tamno smeđa. Živi kao → saprotrof tla u parkovima, na poljima i uz putove, a plodišta se pojavljuju od svibnja do studenoga. Jedna je od najčešće uzgajanih vrsta gljiva u svijetu.
šampinjon. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2025. Pristupljeno 15.12.2025. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/sampinjon>.