struka(e):

tripsin (njem. Trypsin, vjerojatno od grč. τρύειν: trti, satrti + [pep]sin), probavni enzim gušterače koji u tankom crijevu razgrađuje molekule bjelančevina. Stanice gušterače izlučuju neaktivni oblik tripsina, tripsinogen, koji se aktivira u crijevu djelovanjem crijevnog enzima enterokinaze. Ako se tripsinogen aktivira već u izvodnim kanalima gušterače (npr. zbog začepljenja njezina glavnog izvodnoga kanala žučnim kamencem), nastali će tripsin probavljati tkivo gušterače, što može uzrokovati akutni pankreatitis (upala gušterače). Izlučivanje tripsinogena potiču vagus i hormon kolecistokinin, koji se oslobađa iz crijevnih stanica kada iz želuca u crijevo pristignu veće količine bjelančevina.

Citiranje:

tripsin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 1.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/tripsin>.