struka(e): fizika | astronomija
vidi još:  Filmski leksikon

vidno polje, dio prostora koji jedno oko zamjećuje dok je pogled usmjeren u jednu točku. Kut između odabrane i rubne (periferne) točke iznosi prema nosu i prema gore do 60°, prema dolje 70°, a postrance 100°. Cjelokupno vidno polje obaju očiju ovisi o njihovu anatomskom položaju u glavi i o fizičkom stanju: smanjuje se kod umora (normalno smanjenje) kao i kod oštećenja vidnoga živca, tumora i dr. (abnormalno smanjenje). (→ glaukom; perimetrija; skotomi; vid)

U astronomiji je vidno polje dio neba koji se zapaža teleskopom. Ovisi o konstrukciji teleskopa. Što je teleskop veći, obično je vidno polje manje, najčešće manje od 1°, npr. vidno polje Hubbleova svemirskoga teleskopa može biti 10". Neki su teleskopi oblikovani tako da imaju veliko vidno polje, npr. vidno je polje Schmidtova teleskopa 30°. Vidno polje dvogleda kojemu je uvećanje deset puta iznosi 6 do 8°.
Citiranje:

vidno polje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 23.5.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/vidno-polje>.