struka(e): zoologija
ilustracija
ŽABE, velika zelena žaba, Rana ridibunda

žabe (Ranidae), por. bezrepih vodozemaca (Anura) zdepasta tijela pokrivena golom, glatkom i mekanom kožom, pod kojom su šupljine ispunjene limfom pa se ona lako odvaja od tijela. U širokim ustima, zubi su samo u gornjoj čeljusti. Mužjaci nekih vrsta imaju sa strane usta zvučne mjehure (rezonatore) za pojačavanje glasa. Kralježnica žaba sastoji se od 9 kralježaka i koštanoga prutića trtične kosti (urostila). Rebara nemaju. Stražnje su im noge prilagođene za skakanje i plivanje, te su mnogo dulje i snažnije od prednjih. Prsti (četiri) na prednjim su im nogama slobodni, a pet prstiju stražnjih nogu spojeno je plivaćom kožicom. U organu sluha, za razliku od odgovarajućeg u riba, postoji prostor sr. uha (cavum tympani) s vanj. strane omeđen bubnjićem. Žabe se hrane većinom kukcima, njihovim ličinkama i crvolikim beskralježnjacima. Jaja se oplođuju u vodi, jer mužjak nema organa za parenje. Preobrazba iz punoglavca u odraslu žabu traje 2 do 4 mjeseca. Raširene su po svim kontinentima, osim na Novome Zelandu i u većem dijelu Australije. Žive u vodi ili u samoj njezinoj blizini, a neke vrste po vlažnim livadama i listopadnim šumama. Hladno i suho doba godine provode zakopane u mulju.

Porodica obuhvaća 31 rod. U Europi žive: velika zelena žaba (Rana ridibunda), zelena žaba (R. esculenta), livadna smeđa žaba ili hrženica (R. temporaria), grčka smeđa žaba (R. graeca), šumska smeđa žaba (R. dalmatina), močvarna smeđa žaba (R. arvali) i dr. Najveća je vrsta divovska žaba (Rana goliath) iz Kameruna (Afrika), duga do 30 cm.

Citiranje:

žabe. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.7.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/zabe>.