TRAŽI DALJE:
STRUKE:

crtalo

crtalo (engl. plotter), izlazna računalna naprava (→ računalna periferija) koja na papiru, foliji ili sl. iscrtava vektorske slike, u prvom redu konstrukcijske ili druge crteže, grafikone, dijagrame, karte, mrežne planove i dr. Podloga na kojoj se crta može biti nepomična, obično u vodoravnoj ravnini, ili vođena pokretnim valjcima. Crtala se prema crtaćem elementu razvrstavaju na ona s mehaničkim i ona s nemehaničkim crtanjem. Crtala s mehaničkim crtanjem imaju pisalo s kuglicom ili pustenim vrhom koje je u izravnom dodiru s podlogom, a crtala s nemehaničkim crtanjem imaju jednobojan ili višebojan crtaći element sa sapnicama (iz kojih štrca tinta), s laserom (zraka ostavlja trag na fotoosjetljivoj podlozi) ili s toplinskim djelovanjem na posebnu podlogu. Crtaći se element po nepomičnoj podlozi vodi po dvjema okomitim koordinatama (x, y) s pomoću preciznih koračnih elektromotora upravljanih računalom, koji omogućuju vrlo brzo crtanje u malim koracima. Takva se crtala nazivaju i vektorskima.

Nekoć su crtala bila važan prateći dio sustava za računalno upravljano oblikovanje i proizvodnju (CAD/CAM), no danas ih je gotovo u potpunosti zamijenio tintni pisač. Uređaji nalik crtalu, u kojima je pisalo zamijenjeno nožićem, rabe se za izradu reklamnih natpisa izrezivanjem iz samoljepljive folije.

Citiranje:
crtalo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 26. 3. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=12871>.