TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Černobilj

ilustracija
ČERNOBILJ

Černobilj (ukrajinski Čornobilj i Čornobyl’/Чоpнобиль [čorno'b616l’], ruski Černobilj i Černobyl’/Чернобыль [č’irno'b616l’]), grad i pristanište u sjevernoj Ukrajini, Kijevska oblast. Leži na rijeci Pripjatu, oko 130 km sjeverno od Kijeva. Prije nuklearne katastrofe (1986) imao je oko 14 000 st., a danas ih ima oko 1000. Gradom je proglašen 1941. Oko 16 km sjeverozapadno od grada nalazi se velika nuklearna elektrana Lenjin. U toj se elektrani (koja se sastojala od četiriju dovršenih i jednoga nedovršenog reaktora) dogodio 26. IV. 1986. do danas najteži kvar na nekom nuklearnom reaktoru, što je izazvalo teške posljedice: 31 osoba je poginula (29 od zračenja), 135 000 osoba iz grada i okolnoga područja evakuirano je i zabilježen je znatan porast radioaktivnosti, ne samo u tom dijelu ondašnjeg SSSR-a nego i u većem dijelu Europe.

Do kvara je došlo na četvrtome reaktoru zbog nepravilno zamišljenog i nepravilno provedenog pokusa zaustavljanja rada reaktora, pri čemu je isključeno hlađenje reaktora. Zbog toga je nekontrolirano porasla temperatura, zapalili su se grafitni moderatori pa je došlo do taljenja reaktorske jezgre i do eksplozije. Velike količine radioaktivnih tvari izbačene su u atmosferu.

Radioaktivni oblak nošen zračnim strujama krenuo je prema Skandinaviji, a zatim je obišao cijelu sjevernu i srednju Europu. Požar na reaktoru ugašen je prvih dana svibnja zatrpavanjem pijeskom, a poslije je ostatak reaktora zazidan u betonski sarkofag.

Citiranje:
Černobilj. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 28. 1. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=13296>.