STRUKE:

geotermalna energija

geotermalna energija, toplinska energija koja se oslobađa iz Zemljine unutrašnjosti, najčešće s pomoću geotermalnih voda. U prirodi se spontano oslobađa na granicama između litosfernih ploča, tj. u vulkanima, vrućim izvorima vode i gejzirima.

Koristila se u kupalištima još od pretpovijesnih vremena, a danas se koristi u toplicama (balneologija, rekreacija), za izravno grijanje prostorija (zgrade, staklenici, sušionice) te za proizvodnju električne energije. Iskorištavanje geotermalnih izvora postaje sve privlačnije zbog čuvanja čistoće okoliša, ali i zbog stalnoga rasta cijena nafte. Razvoj novih tehnologija omogućuje duboko bušenje i postavljanje sustava cijevi koje dovode toplu vodu ili paru iz podzemlja i na mjestima gdje nema prirodnih površinskih izvora geotermalne vode. Najrazvijenija je proizvodnja električne energije s pomoću geotermalnih elektrana u SAD-u, na Filipinima i u Indoneziji a od europskih zemalja u Italiji i na Islandu.

U Hrvatskoj su na izvorima tople vode izgrađene Bizovačke toplice, Istarske toplice, Krapinske toplice, Stubičke toplice, Sutinske toplice, Tuheljske toplice, Varaždinske toplice i dr. Glavni geotermalni energetski potencijali za proizvodnju električne energije nalaze se u panonskome području, dok su geotermalna ležišta u Dinaridima oskudna. Najviša je temperatura geotermalnog izvora u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara (170 °C).

Citiranje:
geotermalna energija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 4. 12. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=17933>.