struka(e):
Filip II.
makedonski kralj
Rođen(a): ?, 382. pr. Kr.
Umr(la)o: Edesa, sjeverna Grčka, 336. pr. Kr.
ilustracija
FILIP II., bizantska minijatura Aleksandar s majkom Olimpijom kod oca Filipa, Venecija, Helenski institut za bizantske studije

Filip II. (grč. Φίλıππος, Phílippos), makedonski kralj od 359. pr. Kr. (?, 382. pr. Kr.Edesa, sjeverna Grčka, 336. pr. Kr.). Najmlađi sin Aminte III. i Euridike, otac Aleksandra III. Velikog. Talac u Tebi 368. pr. Kr. Nakon smrti svoga brata Perdike III., namjesnik njegova sina Aminte IV., ali je ubrzo izabran za kralja. Pobijedio Ilire, koji su ugrožavali sjeverne granice Makedonije i u njegovu području utemeljili grad Herakleju (kod Bitolja). Svladavši pretendente na makedonsko prijestolje, počeo širiti vlast izvan granica Makedonije. Ratovao u Traciji, gdje je od 357. do 356. pr. Kr. zauzeo Amfipol i Krenides, pored kojega je utemeljio grad Filipe, a na Halkidici je zauzeo Potideju. Umiješavši se u grčki Sveti rat, Filip II. je 352. pr. Kr. potukao Fokiđane, zavladao Tesalijom, a Elida, Arg i Mesenija sklopili su savez s njime. Zauzeo i Olint 348. pr. Kr. (→ demosten). Zbog njegova napadaja na Ambrakiju, Korint je sklopio savez s Atenom (342. pr. Kr.), koja je poslala flotu u Helespont i spriječila Filipa da zauzme Bizant (340. pr. Kr.). Iste godine Filip II. je poduzeo pohod u Traciju, dopro do Dunava i pobijedio Skite. Po povratku ga je delska amfiktionija imenovala za vrhovnoga zapovjednika u ratu s Lokridom. Kada je zauzeo Elateju, sklopile su Atena i Teba savez protiv njega, ali su bile pobijeđene u bitki kraj Heroneje (338. pr. Kr.). Nakon toga Filip II. je raspustio beotski savez, sklopio mir s Atenom, prešao na Peloponez i u Korintu stvorio savez grčkih država za rat protiv Perzije, u kojem je on preuzeo zapovjedništvo nad vojskom grčkih saveznika. Godine 336. pr. Kr. poslao je u Malu Aziju 10 000 vojnika da zauzmu mostobran, ali nije stigao otpočeti rat, jer je iste godine ubijen. Filip II. bio je vješt vojskovođa i sposoban diplomat i uspio je ostvariti svoje ciljeve: osiguranje državnih granica, stvaranje jake države na Balkanu i otvaranje Makedonije grčkoj kulturi.

Citiranje:

Filip II.. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/19544>.