TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Froude, William

Froude [fru:d], William, engleski inženjer i brodograditelj (Dartington, 28. XI. 1810Simonstown, 4. V. 1879). Prvi objavio i u praksi dokazao mogućnost primjene teorije dinamičke sličnosti u rješavanju problema otpora i propulzije brodova ispitivanjem njihovih modela. Konstruirao i prvi bazen za ispitivanje brodskih modela (1871).

Froudeov broj važan je kriterij dinamičke sličnosti. To je bezdimenzijska veličina, odnos sile inercije i sile gravitacije prilikom strujanja tekućine uz objekt, npr. brod, koji se nalazi u gravitacijskom polju na granici dvaju medija različite gustoće (npr. vode i zraka). Najčešće se izražava kao omjer v²/gL, gdje je v brzina strujanja, g ubrzanje sile teže, a L karakteristična duljina sustava u kojem se promatra strujanje, npr. duljina broda ili njegova modela. Froudeov broj primjenjuje se pri ispitivanju modela brodova, brana, luka, vodnih tokova i sl. Ako su Froudeov broj objekta i njegova modela jednaki, uvjeti su strujanja slični, pa tada i podatci dobiveni ispitivanjem modela mogu poslužiti za predviđanje dinamičkih svojstava pri projektiranju objekta u stvarnoj veličini.

Citiranje:
Froude, William. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 28. 7. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=20736>.