struka(e):
ilustracija
GOMOLJ krumpira

gomolj (tuber), najčešće podzemni, mesnati, jajasto do kuglasto preobraženi dio stabljike ili korijena. Sadržava rezervne hranjive tvari koje služe biljci za preživljavanje u nepovoljnim uvjetima (zima, suša) te za vegetativno razmnožavanje. Stabljični gomolji nose pupove (npr. »oka« na gomoljima krumpira), a korijenski imaju korijenovu kapu. Osim krumpira stabljični su gomolji još npr. u ciklame, čičoke, podleska, sabljičice. Mnoge epifitske orhideje imaju nadzemne gomolje. Gomolji južnoafričke vrste Testudinaria elephantipes iz por. Dioscoreaceae mogu biti teški čak do 300 kg, a površina im je poput oklopa kornjače (otud latinski naziv). Korijenski gomolji nastaju npr. u mnogih kaćuna, georgine i dr. Gomolji nekih biljaka upotrebljavaju se za hranu (krumpir, čičoka, batata) ili u medicini, npr. gomolji jedića (Tubera Aconiti), koji sadržavaju alkaloide akonitin, napelin i druge otrovne tvari.

Citiranje:

gomolj. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/gomolj>.