struka(e):

guma za žvakanje, proizvod neprehrambene vrijednosti, namijenjen ponajprije za žvakanje. Sastoji se od žvakaće mase (tzv. gumi-baze), sladila (šećer ili umjetno sladilo aspartam), arome (pepermint) i dodataka (punila, omekšivači, ovlaživači, sirupi). Žvakaća masa daje žvakaćoj gumi poželjna plastična i elastična svojstva, a može sadržavati do 15 različitih smola (lateksa). Najraširenija je žvakaća masa koagulirani mliječni sok dobiven zarezivanjem kore sapodile (Achras sapota), zimzelenog američkog drveta iz porodice Sapotaceae, a u manjoj mjeri za to služi i gutaperka i arapska guma. Žvakaće mase pripravljaju se i sintetski, od polimernih materijala uz mali dodatak prirodnih lateksa. U Hrvatskoj se guma za žvakanje proizvodi u Nerežišćima na Braču.

Citiranje:

guma za žvakanje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/guma-za-zvakanje>.