struka(e): |
ilustracija
ACCRA

Accra [a'kra], luka na obali Gvinejskoga zaljeva i glavni grad Gane; 2 070 463 st., metropolitansko područje 4 010 054 st. (2010). Kulturno je i znanstveno središte sa sveučilištem (osnovano 1948), akademijom znanosti i umjetnosti, nacionalnim muzejom, knjižnicom, kazalištem. Mnoge građevine iz kolonijalnoga doba; trgovačke utvrde Ussher i Osu (Fort Christiansborg) iz XVII. st. nalaze se na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine (1979). U rubnim dijelovima mnogobrojni slamovi. Tekstilna, prehrambena, drvna, metalna, kemijsko-farmaceutska industrija; ribarstvo i preradba ribe. Željezničkom prugom povezana je s lukom Temom i gradom Kotoku u unutrašnjosti; pruga prema Kumasiju i lukama Sekondiju i Takoradiju obnavlja se. Međunarodna zračna luka (Kotoka). – Na mjestu današnje Accre postojalo je naselje već u XVI. st. U XVII. st. europski trgovci ondje osnivaju faktorije. Od 1876. Accra je prijestolnica britanske kolonije Zlatne Obale, a od 1957. glavni grad Gane. Do izgradnje luke u Temi (1962) bila je glavna luka Gane.

U Accri je 1958. održana Prva konferencija osam nezavisnih afričkih država: Etiopije, Gane, Liberije, Libije, Maroka, Sudana, Tunisa i Ujedinjene Arapske Republike. Dan otvorenja konferencije proglašen je blagdanom slobodne Afrike. Godine 1958. održana je i Prva sveafrička konferencija. Sudionici iz 25 afričkih zemalja osudili su imperijalizam, kolonijalizam, rasnu diskriminaciju (posebno aparthejd) i postavili kao cilj neovisnost svih afričkih naroda.

Citiranje:

Accra. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/accra>.