struka(e): |
ilustracija
HERALDIKA, heraldički likovi: 1. raskoljeni štit, 2. razdijeljeni štit, 3. presječeni štit, 4. poprečna greda, 5. kosa lijeva greda, 6. valovita greda, 7. nazupčena greda, 8. raščetvereni štit, 9. šahovsko polje, 10. rožnik, 11. šiljak, 12. stepeničasti zabat, 13. stupac, 14. kosi križ

heraldika (francuski héraldique, od srednjovjekovnog latinskog heraldus: glasnik), pomoćna povijesna znanost koja proučava postanak grbova, pravila njihova sastavljanja i povijest njihova razvoja. Heraldika je u početku samo opisivala (blazonirala) grbove. Premda su se grbovi počeli upotrebljavati već krajem XII. st., tek se oko 1240. javlja prvo heraldičko djelo: Njemački štit (Clipeus Theutonicorum) Konrada von Murea. Kako bi se što lakše razlikovalo ratne prijatelje od neprijatelja, u XIV. st. počele su se na grbove uvoditi boje, pa su se tada pojavili i prvi obojeni grbovnici. Heraldika je točno propisivala koje se boje smiju upotrijebiti. Prvo znanstveno heraldičko djelo napisao je talijanski pravnik Bartolo da Sassoferrato (latinski Bartholus de Saxoferrato): O znakovima i grbovima (De insigniis et armis, oko 1350), a Francuz Clément Prinsault prvi je u djelu Rasprava o grbu (Traité du blason, 1465) odredio heraldička pravila. Heraldika se u kasnijim stoljećima osobito razvila u Francuskoj, klasičnoj zemlji heraldike, zatim u Engleskoj i Njemačkoj. Zanimanje za heraldiku počelo je kod Hrvata potkraj XVI. st., kada su se javili prvi grbovnici i rodoslovlja (P. Ohmučevića, Korenića-Neorića i dr.). U XVIII. st. uslijedili su heraldički radovi. P. Vitezović-Ritter napisao je 1701. Stematografiju ili opis ilirskih grbova (Stemmatographia sive armorum Illyricorum delineatio). Ivan Voršić napisao je 1772. heraldički udžbenik Kratki podatci o heraldičkom umijeću (Artis heraldicae notitia brevis). U Hrvatskoj su se heraldičkim pitanjima bavili I. Bojničić, E. Laszowski, V. A. Duišin i B. Zmajić. (→ grb)

Citiranje:

heraldika. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/heraldika>.