struka(e):
ilustracija
HIDROPON, sustavi hidropona s cijevima – 1. spremnik za hranjivu otopinu, 2. sisaljka, 3. cijev za dotok otopine, 4. žlijeb za uzgoj biljaka, 5. otvori za učvršćivanje biljaka, 6. odvodna cijev za otopinu

hidropon (hidro- + grč. πόνος: rad, napor), u širem smislu način uzgoja kult. biljaka na nekoj inertnoj podlozi (pijesak, šljunak i dr.), kroz koju se propušta otopina svih bioelemenata potrebnih za normalnu prehranu biljke. U užem smislu riječi hidropon je uređaj za umjetni uzgoj biljaka (npr. povrća, cvijeća) pomoću hranjivih otopina biogenih elemenata u vodenoj kulturi. U tom se slučaju za mehaničko pričvršćivanje biljaka upotrebljavaju jednostavni uređaji ili naprave od indiferentnog materijala koji nema nikakva utjecaja na njihov rast i razvoj. Prvi uspješan pokušaj uzgoja biljaka s otopljenim mineralnim solima u vodi izveo je 1868. Nijemac Wilhelm Knop, a 1929. u Kaliforniji William F. Gericke taj način uzgoja, uz izvjesne modifikacije, prvi je primijenio u proizvodnoj praksi. On ga je nazvao hidroponik. Osnovna je prednost toga potpuno industr. uzgoja bilja u izvanredno intenzivnoj aktivnosti korijena uz razmjerno malen utrošak energije i vode. Primjenom hidropona prinosi, npr. povrća, 2 do 3 su puta veći od prinosa u klas. uzgoju na tlu, pa će možda u budućnosti hidropon imati značajnu ulogu kada na Zemlji zbog onečišćenja ne bude dovoljno čiste vode potrebne za klas. poljodjelstvo.

Citiranje:

hidropon. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/hidropon>.