struka(e):
ilustracija
HIPODROM

hipodrom (grč. ı‛ππόδρομος: trkalište za konje), stadion eliptična oblika za konjske utrke i natjecanje kolima. U antičkoj Grčkoj to je bila staza u obliku izduljena pravokutnika, kojemu je jedna kraća strana bila zaobljena. U sredini je hipodrom bio pregrađen zidom, a na svakome su mu se kraju nalazili ukopani stupovi (τέρμαı), oko kojih su natjecatelji zaokretali. Najpoznatiji su hipodromi bili u Olimpiji, Delfima, Ateni, Nemeji, na Delu. Kod Rimljana je hipodrom postao cirkus (circus). Najstariji je bio circus maximus u Rimu, podignut već u doba kraljevstva, a najraskošniji Konstantinov cirkus u Carigradu, ukrašen kipovima i četirima brončanim konjima, koji su u XIII. st. preneseni u Veneciju i postavljeni iznad glavnoga portala crkve sv. Marka.

Suvremeni hipodrom velik je športski objekt za konjičke športove, u okviru kojega se nalazi stadion s trkaćom stazom i prostorom za preponsko jahanje i dresuru te s mogućim pratećim objektima (kladionice, restauracije), zatim jahaće staze za trening i rekreaciju (gdjekad i natkriveno jahalište), konjušnice i dr.

Citiranje:

hipodrom. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/hipodrom>.