struka(e):

anekumena (an1- + grč. οἰϰουμένη: nastanjena), područja na površini Zemlje koja zbog nepovoljnih fizičkih uvjeta (tlo, klima, položaj) nisu nastanjena ili su vrlo rijetko naseljena.

Ako se prostori sa 6 i manje stanovnika na 1 km² ubroje u anekumenu, odnosno subekumenu, onda ona obuhvaća oko 2/3 kopna Zemlje. Anekumenu tvore pustinje, viša planinska područja, veći dio arktičkih i subarktičkih krajeva, tropske kišne šume i Antarktika. Područja s jako teškim životnim uvjetima najprostranija su u središnjoj, sjevernoj i jugozapadnoj Aziji (visokoplaninski krajevi, sjeveroistočni Sibir, zapadna Kina sa Sinkiangom i Tibetom, Mongolija, Saudijska Arabija), u središnjoj Australiji, u sjevernoj Africi (Sahara, Libijska, Arapska i Nubijska pustinja) i u dijelovima Sjeverne i Južne Amerike (sjeverozapadna Kanada, planinsko-pustinjski zapad SAD-a s Alaskom, nizina Amazone, pustinjska i najviša područja Anda). U Europi anekumeni pripadaju samo krajnji sjeverni rub kopna i najviši prostori planinskih regija.

Citiranje:

anekumena. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/anekumena>.