Iveković, Oton

ilustracija
IVEKOVIĆ, Oton, Dolazak Hrvata, 1905.
ilustracija1ilustracija2ilustracija3

Iveković, Oton, hrvatski slikar (Klanjec, 17. IV. 1869Zagreb, 4. VII. 1939). Učio kod F. Quiquereza u Zagrebu, od 1886. u Beču, potom u Münchenu i Karlsruheu. Radio je kao nastavnik crtanja u zagrebačkoj gimnaziji te u Obrtnoj školi (1895), a od 1908. bio predavač u Umjetničkoj školi (poslije Akademiji likovnih umjetnosti). U I. svjetskom ratu bio je vojni slikar. Potkraj života povukao se u dvorac Veliki Tabor u Hrvatskome zagorju. Unutar hrvatske moderne Iveković je najplodniji i najistaknutiji autor povijesnoga slikarstva. Proučavajući povijest i povijesne nošnje, nastojao je što realističnije i objektivnije dočarati povijesno ozračje. Slikao je prizore iz obitelji Zrinskih i Frankapana (Oproštaj Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske, 1897., i popularnija inačica 1901; Katarina Zrinska u Veneciji, 1919) te druge prizore iz nacionalne povijesti (Smrt Petra Svačića, 1894; Poljubac mira hrvatskih velmoža kralju Kolomanu, 1906., u Zlatnoj dvorani u Opatičkoj ul. 10 u Zagrebu; Smaknuće Matije Gupca na Markovom trgu, 1921).

Akademskim pristupom slikao povijesne kompozicije u kojima ima domoljubnoga romantičarskog zanosa, kao i elemenata poentilizma te Bukovčeve »šarene palete«; neposredniji su žanr-prizori te skice i akvareli krajolika (Zanimljivo štivo, 1901). Slikao je također velike zidne slike folklornog, alegorijskog i vjerskoga sadržaja (Zagreb, Požega, Kansas City, Križevci). Ilustrirao je knjige i radio kao scenograf i kostimograf u Zagrebu. Objavio putopisne impresije o Italiji i Americi. Mnoge Ivekovićeve povijesne kompozicije, reproducirane tehnikom oleografije, stekle su veliku popularnost među hrvatskim domoljubima.

Citiranje:
Iveković, Oton. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 7. 2. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=28225>.