STRUKE:

Kerr, John

Kerr [kə:], John, škotski fizičar (Ardrassan, 17. XII. 1824Glasgow, 15. VIII. 1907). Profesor na Sveučilištu u Glasgowu (1857–1901), član Royal Society (od 1890). Otkrio je promjene stanja polarizacije svjetlosti u izotropnom sredstvu u električnom polju (1875) i kod refleksije na feromagnetiku u magnetskom polju (1876).

Kerrov elektrooptički efekt, dvolom svjetlosti u izotropnom sredstvu koje se nalazi u homogenom električnom polju i koje tada ima svojstva kao jednoosni kristal s optičkom osi orijentiranom u smjeru električnoga polja.

Kerrova konstanta, veličina koja karakterizira intenzitet Kerrova elektrooptičkog efekta za pojedine tvari. Osobito je velika za nitrobenzen, a osim o prirodi tvari, ovisi o temperaturi i frekvenciji svjetlosti.

Kerrova ćelija, uređaj u kojem se dvolom svjetlosti ostvaruje s pomoću električnoga polja. Upotrebljava se za modulaciju svjetlosnoga snopa u nekim specijaliziranim instrumentima.

Kerrov magnetooptički efekt, eliptička polarizacija svjetlosti prilikom normalne refleksije linearno polarizirane svjetlosti na namagnetiziranome feromagnetiku. To je specijalni slučaj magnetske rotacije ravnine polarizacije (Faradayeva efekta).

Kerr, John. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 31.3.2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=31283>.