struka(e):
Kerr, John
škotski fizičar
Rođen(a): Ardrassan, 17. XII. 1824.
Umr(la)o: Glasgow, 15. VIII. 1907.

Kerr [kə:], John, škotski fizičar (Ardrassan, 17. XII. 1824Glasgow, 15. VIII. 1907). Profesor na Sveučilištu u Glasgowu (1857–1901), član Royal Society (od 1890). Otkrio je promjene stanja polarizacije svjetlosti u izotropnom sredstvu u električnom polju (1875) i kod refleksije na feromagnetiku u magnetskom polju (1876).

Kerrov elektrooptički efekt, dvolom svjetlosti u izotropnom sredstvu koje se nalazi u homogenom električnom polju i koje tada ima svojstva kao jednoosni kristal s optičkom osi orijentiranom u smjeru električnoga polja.

Kerrova konstanta, veličina koja karakterizira intenzitet Kerrova elektrooptičkog efekta za pojedine tvari. Osobito je velika za nitrobenzen, a osim o prirodi tvari, ovisi o temperaturi i frekvenciji svjetlosti.

Kerrova ćelija, uređaj u kojem se dvolom svjetlosti ostvaruje s pomoću električnoga polja. Upotrebljava se za modulaciju svjetlosnoga snopa u nekim specijaliziranim instrumentima.

Kerrov magnetooptički efekt, eliptička polarizacija svjetlosti prilikom normalne refleksije linearno polarizirane svjetlosti na namagnetiziranome feromagnetiku. To je specijalni slučaj magnetske rotacije ravnine polarizacije (Faradayeva efekta).

Citiranje:

Kerr, John. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kerr-john>.