STRUKE:

kralježnična moždina

ilustracija
KRALJEŽNIČNA MOŽDINA čovjeka – 1. veliki mozak, 2. mali mozak, 3. kralježnična moždina, 4. vratni živčani splet, 5. ručni živčani splet, 6. međurebreni živci, 7. završna nit kralježnične moždine, 8. slabinski živčani splet, 9. »konjski rep«, 10. križni živčani splet, 11. stidni živac, 12. ishijadični živac, 13. trtična kost
ilustracija1ilustracija2

kralježnična moždina (hrptena moždina, kičmena moždina, leđna moždina, spinalna moždina; lat. medulla spinalis), najniži, razmjerno najjednostavnije građeni dio središnjega živčanog sustava kralježnjaka i čovjeka. Cilindrična je oblika, lagano sploštena u smjeru naprijed-natrag, a smještena je u kanalu kralježnice od velikoga zatiljnog otvora sve do drugoga slabinskoga kralješka (→ kralježnica); na niže se nastavlja završni tračak (filum terminale), a prema gore se nastavlja u produljenu moždinu. Na donjem kraju slabinski i križni spinalni živci tvore snop nazvan konjski rep (cauda equina). U vratnom i slabinskom dijelu kralježnična moždina lagano je zadebljala i na tim mjestima izlaze iz nje živci za gornje i donje udove. Duboke uzdužne brazde dijele ju na dvije simetrične polovice, od kojih svaka regulira prvenstveno istoimenu polovicu tijela. Kao i ostali dijelovi središnjega živčanog sustava, obavijena je trima ovojnicama, a građena je od sive i bijele tvari, od kojih je siva smještena u unutrašnjosti, a bijela ju obavija. Siva tvar (substantia grisea) građena je od živčanih stanica. Na poprečnom presjeku izgleda poput raskriljena leptira: prednji dijelovi (prednji rogovi) sadrže motorne stanice iz kojih izlaze motorne živčane niti tvoreći prednji (motorni) korijen živca, a u stražnjim su dijelovima (stražnji rogovi) osjetne stanice kojima se priključuju osjetne niti tvoreći stražnji (osjetni) korijen živca. Oba korijena prolaze, udesno i ulijevo, iz kralježničnoga kanala kroz međukralježne otvore i, spajajući se, tvore moždinske (spinalne) živce. Središnjim dijelom sive tvari proteže se središnji kanal. Bijelu tvar (substantia alba) tvore uzdužno razmještena živčana vlakna osjetnih i motornih putova koji povezuju periferiju tijela sa središnjim živčanim sustavom prenoseći informacije i impulse u oba smjera. Vodoravne razine, gdje korijeni spinalnih živaca izlaze udesno i ulijevo iz kralježnične moždine, u funkcionalnom smislu predstavljaju odsječke (segmente) jer je kralježnična moždina anatomski (odn. morfološki) cjelovita. Motorni i osjetni spinalni živci iz tih odsječaka opskrbljuju određeni dio tijela: osjetni (→ dermatom) i motorni (miotom, u mišićju).

Funkcijski je kralježnična moždina segmentalni organ integracije, što znači da osnovne tjelesne funkcije reguliraju živčane jezgre i veze u pojedinom segmentu; na toj se razini refleksno upravljaju samo dijelovi tijela koji pripadaju tomu segmentu, ali se razvijaju i složenije intersegmentalne veze među objema polovicama kralježnične moždine i omogućuju kompleksniju motoričnu regulaciju. Takva organizacija, u potpunosti održana kod kolutićavaca, postala je složenija s razvojem nadsegmentnih struktura, a najsloženija je kod čovjeka s razvojem mozga (→ encefalizacija) i novih funkcija udova, napose ruku i prstiju. Nakon presijecanja kralježnične moždine pokusne životinje odmah iznad njezina prijelaza u više strukture središnjega živčanog sustava, nastaje tzv. spinalna životinja. »Spinalni pas« još se može refleksno češati i održavati automatske pokrete hoda, žaba skače, a kokoš trči. Takvi, katkad komplicirani motorički obrasci posve su automatski i nazivaju se spinalnim mehanizmima. Što je životinja u filogenetskom razvoju viša, to se spinalni mehanizmi nakon opsežnih ozljeda viših dijelova središnjega živčanog sustava javljaju teže i sporije, a istodobno se javlja (također ovisno o filogenetskom stadiju) duboka kljenut (paraliza) svih refleksnih obrazaca (spinalni šok). Te suvremene spoznaje značajne su za novi pristup rehabilitaciji osoba s ozljedama kralježnične moždine.

Citiranje:
kralježnična moždina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 3. 6. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=33703>.