TRAŽI DALJE:
STRUKE:

labirint

ilustracija
LABIRINT, novac iz Knosa
ilustracija1ilustracija2

labirint (lat. labyrinthus < grč. λαβύρıνϑος, od korijena koji je sadržan u lidijskom ili karijskom λάβρυς: dvosjekla sjekira i predgrčkog izvedbenog sufiksa -ıνϑος).

1. Zgrada s isprepletenim hodnicima i mnoštvom prostorija, iz koje je teško naći izlaz. U antici se spominju 4 labirinta. Najglasovitiji je bio kretski, u kojem je, prema grčkome mitu, stanovao Minotaur (→ arijadna; dedal; minos; minotaur; tezej), zatim egipatski, kraj Arsinoe (vjerojatno grobni hram Amenemheta III. kraj Havare, s tlocrtom 200 × 150 m, oko 3000 prostorija), lemnijski, na otoku Lemnu (danas Limnos), prema nekima na Samu, i italski (etrurski ?), kraj grada Kluzija (Clusium, danas Chiusi). Mnogi su nastojali protumačiti etiologiju, etimologiju i simboliku labirinta, smatrajući da predodžba potječe od neprohodnih podzemnih hodnika u pećinama, rudnicima, zatvorima, ili želi prikazati lutanja ljudskih misli, želja, koje uvijek traže izlaz iz nerješivih situacija. Nakon arheoloških istraživanja na Kreti, na početku XX. st. ponovo je prevladavalo antičko mišljenje da je mit o labirintu nadahnut kraljevskom palačom u Knosu, glavnim spomenikom minojske kulture (tlocrt 150 × 170 m), koja je kao zamršena građevinska konstrukcija impresionirala Grke doseljenike. Ime potječe od (također predgrčkog) naziva labris i znači »palača dvosjekle sjekire«. – Labirintom se naziva i splet aleja načinjenih od visoke živice, često i natkrivenih prolaza obično spletenih od ruža ili biljaka penjačica, u ograđenom dijelu parka XVII. i XVIII. st. (Versailles, Hampton Court, Stra kraj Padove).

2. U religiologiji, simbol moći i beskonačnosti. Labirint je bio nacrtan na vratima Sibiline špilje u Kumi, ugraviran je na podovima kršćanskih crkava (katedrala); ples u obliku labirinta plesao se u mnogim krajevima od Grčke do Kine (tzv. plesovi ptica). Labirint omogućuje pristup središtu nekom vrstom inicijacije, a onemogućuje to onima koji nisu zaslužili, pa se u tom smislu uspoređuje s tibetanskom mandalom. U crkvama je labirint bio inicijacijski znak graditeljskoga ceha (bratovštine), a ujedno i simbolično hodočašće u Svetu zemlju; ako vjernik nije mogao poći na hodočašće, prošao je kroz labirint i tako u mašti došao do svetog mjesta.

3. U enigmatici, vrsta zagonetke na osnovi tlocrta antičkoga labirinata; sastoji se u tome da se u velikom broju zakučastih prolaza pronađe jedini ispravni put, koji je ujedno odgonetka. Često su u labirint umetnuta slova tako da ih odgonetnuti put povezuje u pojam, koji je konačna odgonetka.

4. U medicini → uho

Citiranje:
labirint. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 25. 10. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=34989>.