struka(e): kemija

lanolin (od lat. lana: vuna + oleum: ulje; usporedi njem. Lanolin), masnoća sadržana u ovčjem runu, odakle se dobiva pri pranju vune u vunarama. Po sastavu je to uglavnom smjesa kolesterola i estera različitih viših alkohola, stearinskih sterola i steroida s masnim kiselinama. U trgovinu dolazi u različitim stupnjevima čistoće, tamnosmeđe do svijetložute boje. Razrijeđen vodom daje trajne i jednolične emulzije. Upotrebljava se za emulgiranje masnoća, kao podloga za masti i kreme u medicini, pri završnoj obradbi tekstila i kože te za pripremu sredstava protiv hrđanja metala. Poznat je i kao mast ovčjega runa, vuneni vosak i dr.

Citiranje:

lanolin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/lanolin>.