TRAŽI DALJE:
STRUKE:

LHC

LHC (akronim od engl. Large Hadron Collider: veliki hadronski sudarivač), najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svijetu. Koristi se od 2008. u okviru istraživačkog središta CERN.

Sastoji se od prstena opsega 26 659 m smještenoga u tunelu na dubini od približno 100 m i akceleratorskih struktura koje ubrzavaju čestice u dvjema vakuumiziranim cijevima, u suprotnim smjerovima, gotovo do brzine svjetlosti. Za usmjeravanje snopova čestica koriste se supravodljivi magneti hlađeni s pomoću tekućeg helija do temperature od –271,3 °C. Snopovi u LHC-u mogu kružiti brzinom približnom brzini svjetlosti desetak sati i pritom prijeći put od desetak milijarda kilometara, obilazeći prsten svake sekunde 11 245 puta. Na mjestima gdje se snopovi čestica sudaraju, četiri velika detektora čestica (ATLAS, CMC, ALICE i LHCb) prikupljaju informacije o česticama nastalim u sudarima mjerenjem njihova položaja u prostoru, električnoga naboja, brzine, mase i energije. U detektorima ATLAS i CMS potvrđeno je postojanje Higgsove čestice (2012).

Citiranje:
LHC. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 10. 8. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=36316>.