TRAŽI DALJE:
STRUKE:

los

ilustracija
LOS, Alces alces
ilustracija1ilustracija2

los (rus. los’) (Alces alces), najveća vrsta jelena; dug do 2,4 m, težak do 450 kg. Krzno mu je sive do smeđe boje. Na krupnoj produženoj glavi ima lopatasto prošireno rogovlje s rasponom oko 1,5 m. Nastanjuje daleki sjever Europe, Azije i Amerike. Živi u močvarnim bjelogoričnim i miješanim šumama. Hrani se grančicama, mladicama, lišćem i vodenim biljem. Aktivan tijekom dana, a najviše u sumrak i zoru. Dobro pliva.

Citiranje:
los. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 23. 9. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=37192>.