struka(e):
ilustracija
LOV na lisice u Engleskoj
ilustracija
LOV na ptice

lov, ubijanje ili hvatanje životinja u prirodi. Kod primitivnih naroda lov je sredstvo za održavanje života; s razvojem društva, lov postaje zabava, vježba, šport i zanimanje. Lov ima i privredno značenje, pa se zbog toga, prema potrebi i uvjetima, stvaraju zakoni o razumnom i trajnom lovnom gospodarenju (o čuvanju divljači i pravilnoj tehnici lova). – Prema rimskom pravu lov je slobodan na vlastitom zemljištu. U IX. i X. st. franački su kraljevi (Karolinzi) stavljali pod lovnu zabranu svoje i tuđe posjede; u XII. st. cijela je država bila kraljevo lovište (kralj. ili regalno pravo lova). Kralj je to pravo darivao plemstvu ili gradovima. Regalni sustav najprije je bio ukinut u Francuskoj za Revolucije, a u taj su se primjer pol. XIX. st. ugledale i druge države. Unutar Zakona o lovu važan je propis o lovostaji, tj. zabrana lova za vrijeme parenja spolno zrelih jedinki i leženja mladih. Neke su rijetke životinje neprekidno pod lovostajom, pa su trajno zaštićene. Od lovostaje su izuzete samo neke štetne i grabežljive životinje. (→ divljač)

Sredstva za lov vrlo su različita u pojedinim krajevima; lovi se kopljem, strjelicama, bumerangom, različitim zamkama, bolom, lasom i puškom. Lovci se često u lovu služe i psima. Lov može biti pojedinačni ili skupni. U pojedinačnom lovu lovi se: vabljenjem, oponašanjem životinjskih glasova kako bi se divljač namamila na dohvat hitca (npr. jeleni, srne, vukovi, lisice, kune, lasice, veliki tetrjebovi, lješkarke, trčke, kamenjarke, šljuke); dočekom, kada lovac čeka u zasjedi, u blizini prijelaza (preleta) divljači (tetrjebovi ruševci, droplje, divlje guske i patke, ptice grabljivice); šuljanjem, traženjem divljači (jeleni, srne, droplje, divlji golubovi, patke i guske), polaganim, nečujnim prilaženjem mjestima gdje se divljač najradije zadržava (pojila i pasišta), a priskakivanjem se love samo veliki tetrjebovi prije zore; potraživanjem, kada lovac sam, ili s psom, pretražuje lovište (tako se love mnoge ptice, zečevi, divlje svinje, medvjedi i vidre); malim prigonom ili potiskivanjem, uz pomoć pogoniča, koji tiho i polagano gone divljač prema lovčevu zaklonu; privozom kolima po ravnicama, kako bi se odvratila pozornost divljači od lovca; privozom čamcem, koji je maskiran vodenim biljem (obično se tako love divlje patke); sokolom ili drugim grabljivicama.

Skupni lov obavlja se najčešće na tzv. sitnu divljač (zečevi, fazani, kamenjarke, trčke, šljuke, divlje patke, vukovi, lisice), a od krupne divljači na divlje svinje; strijelja se samo određena vrsta divljači, sudjeluje veći broj lovaca. Prigon je skupni lov u kojem se određeni broj »čelnih« lovaca postavi na jednome kraju lovišta u jedan red, svaki na svojem stalnom mjestu, na razmaku od 60 m. Sa suprotnoga kraja lovišta polazi odgovarajući broj goniča. Lovci pucaju, dok su goniči izvan dohvata hitaca. »Bočni« lovci zatvaraju prostor sa strane. Tako se love divokoze, divlje svinje, lisice, zečevi, fazani, trčke, kamenjarke, šljuke, divlje patke, rijetko medvjedi i divlje guske. Pogon je lov pri kojem se lovci i pogoniči svrstaju u isti red, krećući se polagano i tiho naprijed, »dižući« divljač pred sobom. Tako se love zečevi, fazani, trčke i dr. Kružni lov vrsta je pogona, samo što se red lovaca (obično bez pasa) zatvara u krug i napreduje prema središtu. Brakada je lov s psima goničima, koji slijede i gone divljač na neravnu terenu. Tim se načinom love medvjedi, divlje svinje, lisice, zečevi. Par force je način lova u kojem lovci na konju, s čoporom pasa, love lisice ili jelene.

Hvatanje žive divljači služi popunjavanju iscrpljenih lovišta, osvježuje vitalnost divljači, unosi ravnotežu u životnu zajednicu. Divljač se hvata u duge ili kratke mreže i lovke. Duge mreže različite su duljine (do nekoliko stotina metara), gustoće i visine, ovisno o vrsti divljači (jeleni, divlje svinje, fazani, trčke; za zečeve služi trostruka mreža). Kratke su mreže: prijeklopne (za fazane), nalik na bubnjeve ili vrše (za trčke), vrećaste (za kuniće) itd. Lovke su različite ograde i kavezi (krletke). U ograde se hvataju jeleni, srne, a u krletke fazani, trčke i dr.

Citiranje:

lov. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/lov>.