TRAŽI DALJE:
STRUKE:

minopolagač

ilustracija
MINOPOLAGAČ, Cetina

minopolagač, posebno građen ratni brod, prilagođen ratni ili trg. brod, podmornica ili zrakoplov namijenjeni za polaganje morskih mina. Prvi su takvi brodovi sagrađeni potkraj XIX. st., a mine su spuštane u more kroz za to predviđene otvore na krmi broda. Uspjesi postignuti uporabom mina u Rusko-japanskom ratu potaknuli su pojavu novih minopolagača. U I. svj. ratu, zbog važnosti i velikog utroška mina u protupodmorničkoj borbi, znatno je narastao broj minopolagača. Tada je zabilježena i prva uporaba hidroaviona za polaganje mina, koja se znatno proširila u II. svj. ratu usavršavanjem padobrana. Poč. 1978. u svim je mornaricama postojao samo 41 namjenski izgrađen minopolagač, ali je velik broj ratnih brodova bio prilagođen za nošenje i polaganje mina. Osim toga, razvijen je način kojim podmornice mogu polagati mine kroz torpedne cijevi.

Minopolagačem se naziva i specijalni inženjerijski stroj u kopnenoj vojsci namijenjen za mehan. polaganje protuoklopnih mina. Vuče ga specijalni tegljač, traktor, oklopni prijevožnjak ili kamion. Mine se polažu u brazdu koju izrađuje poseban plug, ili na površinu tla. Za istu se namjenu koriste i posebno opremljeni helikopteri.

Citiranje:
minopolagač. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 13. 6. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=41062>.